Com fer una immobilització d’una part del cos en cas d’emergència

Mar Franco
Professora de l’Escola Vitae Cerdanyola
Coordinadora Pedagògica del Grau Superior en Condicionament Físic 

 

Què passa si ens fem un esquinç, o pitjor, si ens fracturem algun os durant el confinament?

Podem immobilitzar una part del cos amb material que tenim per casa?

Aquesta darrera avaluació, en l’assignatura de Primers Auxilis, estem veient com immobilitzar parts del cos amb material de fortuna, és a dir, amb material que no està específicament dissenyat per aquesta funció i que podem trobar en el medi natural, en una escola i inclús a casa!

Quines funcions tenen aquestes immobilitzacions?

La principal funció és reduir la mobilitat de la zona lesionada per tal de disminuir el dolor de la víctima i possibles danys produïts per aquesta mobilitat.

Evidentment, si tenim un hospital o centre de salut proper, aquesta immobilització no es tan necessària, o no haurà de ser tan estable, ja que la víctima serà atesa en un breu període de temps.

Però què passa si l’accident ocorre en mig de la muntanya, o en un lloc esportiu llunyà a un centre de salut? O, en relació a la situació que estem vivint, què passa si ens ocorre a casa i l’atenció sanitària pot trigar molta estona en arribar?

En aquest cas, podem fer una immobilització amb material de fortuna fins l’arribada de serveis mèdics o trasllat a un centre sanitari!

Com fem una immobilització amb material de fortuna en cas d’emergència?

Hem de tenir algunes consideracions a l’hora de fer aquest tipus d’immobilitzacions:

  1. Sempre que sigui possible, hem d’immobilitzar una articulació per sobre i per sota de la zona afectada.
  2. Hem de procurar que els materials de “fortuna” no tinguin contacte directament amb la pell de la víctima, sobre tot si són irregulars. Per això, col·locarem entre aquests i el membre lesionat: roba, cel·lulosa o també podem embolicar-los amb tovalles o material de què disposem.
  3. És important que els elements que utilitzem per subjectar les fèrules siguin de materials amples, millor teixits (frondes, cinturons) que cordills. I en cap cas lligar-los directament sobre la part afectada.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Què necessitem?

Dependrà de la immobilització que anem a realitzar, però amb un parell de pals (per exemple, d’escombra), unes tovalles, cinturons, mocadors i una mica d’imaginació podem ajudar a persones que ens necessiten!

Aquí us deixem un exemple d’una immobilització en cas de lesió en tíbia o peroné:

 

Mar Franco
Professora de l’Escola Vitae Cerdanyola i Coordinadora Pedagògica del Grau Superior en Condicionament Físic

  • Llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport a l’INEFC Lleida
  • Entrenadora personal i preparadora física de Ciclisme 
  • Amant dels pedals i tots els esports al medi natural 

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”17672″ img_size=”924×524″ alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://bit.ly/primers-auxilis-immobilitzacio”][/vc_column][/vc_row]