La natació és bona…si nades bé
Però existeix una realitat i és que hem de tenir una bona tècnica en nedar o de forma contrària podríem obtenir uns resultats contraproduents per a la nostra salut si la tècnica és incorrecta.
El primer en el que hem de fixar-nos és en la flotació i en la forma en la que col·loquem el cos quan ens trobem en l’aigua. La clau és que puguem alleujar les articulacions tibants i fem un treball complet però sense forçar en excés els músculs.
Mantenir la columna recta quan nedem és primordial, però cal fer-ho de forma natural, sense forçar, i d’aquesta forma el cap s’haurà de quedar dins de l’aigua. El natural, és que per instint moltes persones tractin de treure el cap mentre neden, per seguretat, però la veritat és que amb aquest gest l’única cosa que aconseguim és tibar i així ferir el coll i les cervicals.
Per tant, com hem dit el millor per a la nostra esquena és tenir el cap submergit en l’aigua, així que ens haurem de fer amb unes bones ulleres de busseig amb les quals protegir els teus ulls, per altra banda, també haurem de protegir les nostres oïdes que corren risc de patir per la pressió de l’aigua, per això l’ideal seria l’ús de taps per a evitar les infeccions impedint l’accés a l’aigua.
La importància de l’esquena
Com hem apuntat, cal insistir a mantenir durant tot l’exercici el cos i sobretot l’esquena recta, a més de ficar atenció i anar amb compte amb el moviment tant de les cames com dels braços. Podem girar el tronc una mica però no hem de fer en excés cada vegada que movem el braç, si ho fessim estariem forçant molt les lumbars entre altres parts del cos. Tots aquests errors de tècnica és important corregir-los perquè sinó podem condemnar-nos a sofrir un problema evitable.
Sempre es bona idea provar amb nous tipus i estils de natació però sempre sent molt cautelosos davant els moviments que desconeixem. Sobretot hem de fixar-nos en el tipus de braçada que emprarem. Per exemple, nedar a papallona és dels més perillosos ja que les espatlles pateixen moltíssim davant una tècnica errònia, s’ha de procurar no fer braçades molt llargues, sinó efectives i que no suposin uns moviments complicats i que carreguin les articulacions.
Amb tot l’esmentat no volem restar-li beneficis a la natació, igual que qualsevol altre esport, és molt saludable practicar-lo però hem de tenir molta de cura amb emprar la tècnica correcta perquè no ens suposi el contrari al que esperem i no ens lesioni encara més les nostres articulacions i músculs.
Començar la pràctica emprant tècniques més senzilles per a realitzar-les de forma adequada, tenint clar que la clau és deixar al nostre cos seguir el seu propi ritme, sense forçar i progressar de manera natural i sense fer-nos mal per a poder gaudir de tots els beneficis que ens aporta l’esport.