Educació i empreses: un “match” per la innovació en l’esport del futur.
Aquest és el titular de l’entrevista de l’Esther Mur, Directora de Vitae Escola Universitària de l’Esport, per a la revista 2Playbook.
Els avanços tecnològics, la globalització i els canvis demogràfics estan configurant un nou panorama en el sector esportiu. A mitjà termini, s’espera una transformació profunda que no sols impactarà en la forma en que es practica l’esport, sinó també en com es consumeix, gestiona i promou.
En aquest context de canvi constant, cada vegada són més les veus que apunten cap a la necessitat de crear aliances estratègiques entre el sector acadèmic i l’empresarial com a motor clau per a impulsar la innovació, la qualificació professional i assegurar un futur sostenible per a la indústria esportiva.
“Abordem aquest repte creant aliances estratègiques amb empreses del sector, disenyant conjuntament els programes formatius”.
Tot i que mes a mes s’aconsegueixen rècords d’ocupació, la majoria de les organitzacions reporten dificultats en trobar els perfils necessaris que els permetin adaptar-se a les noves tendències.
La velocitat amb la qual aquestes impacten la indústria obliga als professionals a reinventar-se constantment per a no quedar-se obsolets i respondre amb agilitat, essencial per a oferir l’experiència desitjada a un client el comportament del qual ha canviat notablement amb el temps.
La necessitat d’enfortir aquest vincle és una cosa que l’Escola Vitae Universitària de l’Esport Barcelona busca cobrir.
“Analitzar de forma col·laborativa les necessitats de la indústria garantitza que els nostres programes acadèmics siguin productius tant per a les empreses com per als estudiants”.
La necessitat d’enfortir aquest vincle és el que l’Escola Vitae Universitària de l’Esport Barcelona busca cobrir
Històricament, els plans d’estudis no sempre han integrat les competències tecnològiques i personals que avui dia són fonamentals. Aquesta desconnexió entre el que s’ensenya a les aules i el que demanden les empreses ha deixat moltes vacants disponibles o no prou ben cobertes.
Per a resoldre aquesta discrepància, és clau una actualització constant dels plans d’estudi, incorporar habilitats tecnològiques i fomentar la col·laboració entre empreses, universitats i docents en actiu en el sector esportiu.
A més, el mètode “learning by doing” que treballem a l’Escola Universitària combina teoria i pràctica des del primer dia de curs.
D’aquesta manera, garantim que els estudiants adquireixin experiència rellevant i aplicada, alguna cosa que les empreses valoren enormement, ja que reben candidats capacitats per a enfrontar els reptes del mercat.
El nou Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE), incorpora una assignatura específica en el quart curs, “Preparació Professional per al Sector de l’Esport”, amb l’objectiu de connectar encara més la formació amb la realitat laboral.
Gràcies a aquests projectes, els estudiants mantenen un contacte constant amb l’entorn professional a través d’iniciatives vinculades a la societat. Tanmateix, les empreses poden col·laborar en la creació de programes formatius que s’ajustin a les seves necessitats i a la demanda del mercat.
Aquesta sinergia assegura una transferència de coneixement efectiva, que no sols fomenta la innovació, sinó que també accelera la integració dels graduats en el mercat laboral, reduint els temps d’adaptació i capacitació dins de les empreses.
No és un obstacle, és una oportunitat
Tot i el reclam de professionals competents en habilitats tecnològiques i, les sempre aclamades softskills, a Europa, l’esport aporta entre un 1,13% y un 1,76% al Valor Afegit Brut i genera més de 7 milions de llocs de feina directes i indirectes.
Ens trobem davant d’una etapa plena de noves professions i oportunitats laborals en el sector de l’activitat física l’esport, no te les perdis i prepara’t per elles.