En qualsevol moment de l’any podem patir una intoxicació alimentària, però a l’estiu els casos es multipliquen, ja que és més fàcil consumir aliments en mal estat degut a la calor.
Evitar intoxicacions amb els aliments
Les intoxicacions alimentàries són per causa de microorganismes patògens com ara bactèries, virus o fongs. El símptomes varien en funció de l’edat de les persones i el seu entorn, però normalment es manifesten en forma de vòmits, diarrees i febre, entre d’altres. Acostumen aparèixer a partir dels 30 minuts de la ingesta i sol durar, depenent la persona, entre 6 i 48 hores de mitjana.
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya hi ha un seguit de consells que s’haurien de seguir si notem que podem haver estat intoxicats:
• Beure molta aigua per evitar la deshidratació que comporta el vòmit o la diarrea. No es recomana beure llet ni begudes amb cafeïna. Una opció a tenir en compte són les begudes isotòniques (les que s’acostumen a beure quan s’està fent esport)
• No consumir elements sòlids.
• Anar al metge si els símptomes empitjoren o bé si no es tolera l’ingesta de líquid.
• Important anar al metge si es té febre o si la diarrea presenta sang.
• Estirar-se si noteu que esteu marejats.
• Si la intoxicació ha vingut donada per haver menjat bolets, és important que o bé guardeu mostres dels bolets consumits o bé guardeu una mostra del vòmit, ja que podria tractar-se d’un bolet verinós i així els metges puguin saber com afrontar-ho. En aquest cas els símptomes són mal d’estómac molt fort, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, deliris, etc.
A la mateixa pàgina del Canal Salut on hi ha informació sobre intoxicacions alimentàries també podeu trobar-n’hi sobre intoxicacions a causa de medicaments i altres productes tòxics com ara productes de neteja, anticongelants de vehicles, pintures, etc. En aquest cas tingueu a mà el telèfon del Servei d’Informació Toxicològica (91 562 04 20) i també l’etiqueta del producte consumit amb informació de la quantitat ingerida. Intenteu no provocar el vòmit ni beure llet.
Per a més informació també podeu llegir l’entrada de blog que vam publicar fa uns mesos sobre Com conservar i preparar els aliments.