Alguna vegada hem parlat aquí al blog dels diferents tipus de futbol que existeixen actualment. Hem vist futbol en bombolles, futbol taula… avui és el torn del futbol subaquàtic.
Què és el futbol subaquàtic?
El nom creiem que ja ho defineix força: es tracta d’una modalitat futbolística que es juga sota l’aigua. És molt semblant al hoquei o al rugby subaquàtic (del qual també en vam parlar ja fa uns quants mesos): es juga a dins l’aigua i s’ha d’estar equipat amb un equip d’snorqueling, és a dir, ulleres i tub de respiració.
Els orígens d’aquesta curiosa modalitat els trobem al voltants dels anys 60 a Manitobae, al Canadà. S’ho va inventar un professor de busseig de la Universitat Frank Center Kennedy i tot va ser arran d’uns exercicis que s’utilitzen precisament per aprendre a bussejar millor. Ja ho diuen que a vegades les casualitats es converteixen en grans oportunitats!
La pilota que s’utilitza és especial perquè no suri i no pugi a la superfície. Al llarg de la història, de fet, s’han anat fent diferents proves amb mides i elements per poder contenir les bases sota de l’aigua amb relativa quietud. Si ho parem a pensar té moltes similituds amb el waterpolo. Cada equip consta de 13 jugadors i, tal com passa ja amb el bàsquet, només poden estar jugant 5 simultàniament. Això suma un total de deu jugador sobre terreny de joc. La piscina ha de tenir una amplada reglamentària, que actualment són 10 metres d’amplada, 15 de llargària i 4 de profunditat.
És important destacar que els jugadors poden sortir a respirar a la superfície tantes vegades com ho necessitin, tot i que no podran fer-ho mentre estiguin en possessió de la pilota, ja que això seria anar contra les regles del joc. Cada partit té dues parts de vint minuts cadascuna.
Al nostre país no hi ha pràcticament aficionats a aquest esport, però esperem que donant a conèixer aquestes pràctiques la gent s’animi i comenci a crear els seus petits clubs per a provar-ho i mirar a veure si agrada o no. Qui sap si d’aquí uns quants anys tindrem equips federats i tot!