L’Esport, eina d’inclusió i noves oportunitats

L’esport és un poderós impulsor de la transformació social.

En diferents contextos, l’activitat física i l’esport ha demostrat ser un motor per a la integració de persones en risc d’exclusió social, brindant-los no sols benestar físic, sinó també valors essencials com la disciplina, el treball en equip i la superació personal.

La inclusió social mitjançant l’esport és un fenomen que ha estat àmpliament estudiat en l’àmbit acadèmic, evidenciant el seu impacte positiu en diferents col·lectius de la societat.

Com influeix la pràctica esportiva en comunitats que es troben en risc d’exclusió?

Diversos col·lectius vulnerables troben en l’esport una via per a la reinserció en la societat. Entre ells destaquen:

  • En comunitats marginades i situació de pobresa, l’esport ofereix un espai de contenció i desenvolupament per a nens, joves i adults.

Organitzacions i fundacions han impulsat programes que faciliten l’accés a entrenaments i competicions, promovent la igualtat d’oportunitats. A més, permet generar xarxes de suport i fomentar el sentit de pertinença.

  • L’esport adaptat ha cobrat gran rellevància, permetent a persones demostrar les seves capacitats en igualtat de condicions i fomentant una societat més inclusiva.

A nivell emocional, practicar exercici fomenta l’autoconfiança.

  • En molts països, l’esport s’ha convertit en un vincle que uneix a persones de diferents cultures, facilitant a persones immigrants la integració i l’aprenentatge de l’idioma.

Mitjançant activitats esportives organitzades, s’enforteixen les interaccions interculturals i es promou la tolerància, la qual cosa contribueix a la cohesió social en comunitats cada vegada més diverses.

Un camí cap a la reinserció

Dins del sistema penitenciari, l’esport ha demostrat ser un instrument clau per a la rehabilitació de les persones internes. Les activitats esportives a les presons ajuden a:

  • Canalitzar l’energia, fet que ajuda a disminuir els conflictes dins de presó.
  • Fomentar la disciplina i el respecte, valors fonamentals que contribueixen a una major estabilitat emocional i social.
  • Generar un sentiment de comunitat i pertinença que afavoreix la convivència i estableix relacions interpersonals més sanes.

Jornada Esportiva en el Centre Penitenciari Lledoners

Jornada esportiva en centre penitenciari

Els nostres alumnes de segon del Grau Superior de Condicionament Físic de Vitae Les Corts, els qui van poder conèixer el funcionament del centre i desafiar moltes creences preconcebudes sobre aquests entorns, es van encarregar de dissenyar i dinamitzar diverses proves esportives en format de relleus, circuits i exercicis de força.

“Estic molt content amb l’activitat i espero poder continuar fent-la durant molts anys”.

Crec que és una experiència molt enriquidora per als alumnes i també per als interns, als quals l’esport els pot ajudar molt en el seu procés de reinserció”. Marc Torralba, Coordinador Escola Vitae Les Corts.

[Coneix la trajectoria del Marc Torralba, d’alumne a docent a Vitae]

Cap a un futur millor, de la mà de l’esport i l’activitat física

Invertir en programes esportius per a aquests col·lectius no sols millora la seva qualitat de vida, sinó que també enforteix el teixit social i ofereix noves oportunitats als qui més el necessiten.

L’esport canvia vida i construeix societats més justes i inclusives.

Des d’una perspectiva acadèmica i sociològica, l’esport s’ha consolidat com una poderosa eina per a promoure l’equitat social i el desenvolupament humà, representant una inversió en el futur de les comunitats i en la construcció d’una societat més inclusiva i resilient.