Els trastorns de conducta alimentaris

Els trastorns de conducta alimentàris (TCA) són un important problema de salut pública, ja que afecten cada cop més persones, sobretot noies joves. A vegades els propis afectats no són conscients que estan malalts.

¿Els TCA més habituals?

Els trastorns més coneguts són l’anorèxia i la bulímia, tot i que cada cop n’hi ha més. Dos exemples serien l’ortorèxia (obsessió per l’exercici físic) i la vigorèxia (obsessió per menjar sa). Es calcula que a Catalunya hi ha 26.000 noies afectades. En nois la incidència és més baixa, uns 2000.

Fa unes setmanes es va dur a terme una campanya de prevenció des de l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB), el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i el Departament de Benestar Social i Família. El lema era “Una ampolla d’aigua és tot el teu dinar? Quan no menges RES deixes de SER tu”, i es van repartir centenars d’ampolles d’aigua buides per alertar als joves dels perills que comporta beure aigua per substituir un àpat i enganyar així l’estomac.

Segons el Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, cal estar alerta si descobrim alguns d’aquests comportaments sospitosos en algú:
• Extrema preocupació per la figura i el pes.
• Fixació per la moda i els valors que s’hi associen.
• Dietes baixes en calories, autoimposades sense necessitat i sense control mèdic.
• Rebuig a una dieta normal i preferència per les dietes atípiques, peculiars o estranyes.
• Rebuig a tenir un pes normal.
• Augment de l’exercici físic per perdre pes quan aquest és normal.
• Menjar d’amagat.
• Afartaments.
• Vòmits i ús de laxants o diürètics.
• Comprovació del pes diversos cops al dia.

Si a part d’aquests comportaments veiem algun signe d’alarma com ara l’aturada del creixement, l’absència de menstruació o descontrol emocional o de conducta, entre d’altres; caldrà consultar els especialistes sanitaris corresponents. L’edat i el context d’aquella persona fan que cada cas sigui únic, però el que és comú a tothom és que patir algun d’aquests trastorns comporta riscos tant a l’àmbit físic, psicològic i social.

Per a més informació podeu consultar el portal Jove.cat, on tenen dedicada una pàgina als trastorns de conducta alimentària amb enllaços que us podran servir per ampliar el tema.

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row] Estem preparats per tornar a l’escola al setembre? La Ministra d’Educació ha plantejat que, si el següent curs 2020/2021 no hi ha un remei contra el

Què és el wellness?

Wellness és el terme anglès que es fa servir per a definir l’equilibri saludable entre el cos, la ment i les emocions, obtenint per tant