Els jocs tradicionals, tal com els defineix la Viquipèdia, són aquells jocs que normalment s’han transmès de pares a fills per via oral. N’hi ha molts i la principal característica és que hi ha tantes variants com possibilitats, de manera que en determinada zona es pot jugar d’una manera i en un altre lloc, diferent. Les variants poden ser en funció de l’edat dels jugadors, el material emprat o la normativa, per exemple.
Els jocs tradicionals a l’escola
S’estableixen tres paràmetres per tal de classificar-los:
- Habilitats motrius: com els jocs que requereixen precisió
- Qualitats físiques: com poden ser els jocs de velocitat o força
- Materials emprats: si fa falta una corda, una pilota, xapes, etc.
Per exemple, un joc de força podria ser el clàssic “d’arrencar cebes”: tots els jugadors s’asseuen a terra enganxats un darrera l’altre i un jugador està dret intentant separar-los un per un. Un altre exemple seria el del mocador, on es fan dos equips i una persona es posa al mig amb un mocador a la mà i es tracta de competir per ser el més ràpid en agafar-lo i tornar amb la resta del teu equip.
De jocs de velocitat en podem trobar moltíssims més, com la cursa de relleus, on es treballa de manera col•laborativa amb el teu equip per tal de guanyar una cursa; o el joc de les cadires, on es va donant voltes al voltant d’unes cadires i quan la música para hem de mirar de seure-hi abans que els altres.
Normalment aquests jocs s’aprenen de petits i en entorns com ara esplais, casals d’estiu o cases de colònies.
També es poden fer jocs tradicionals amb material reciclat. Alumnes de l’escola han realitzat vídeos on es pot veure dos exemples de com s’utilitzen aquests materials per aquest tipus de jocs:
Anem al zoo
En aquest cas seria el clàssic “menjapilotes”, en el qual es treballa la punteria per llençar elements dins una capsa de sabates de cartró.
Pilota d’aigua saltarina
Aquest segon vídeo ens mostra com elaborar una pilota saltarina amb globus d’aigua.
Esperem que us agradin i que us animeu a fer-los!