Com crear una associació?

Una de les opcions professionals a les quals podeu optar és la creació d’una associació.

Una entitat que us pot ajudar en aquest procés és Torre Jussana, Centre de Serveis a les Associacions. Es tracta d’un equipament co-gestionat per l’Ajuntament de Barcelona i el Consell d’Associacions (CAB) al servei de totes les associacions de la ciutat.

Consells per a crear una associació

Des de Torre Jussana s’elaboren uns materials que es diuen “Útils Pràctics (UP)”. El número 22 de la col•lecció està dedicada a la constitució i posada en marxa d’una associació.

El manual ocupa més de 100 pàgines però en remarcarem unes informacions bàsiques, com per exemple, el seu significat: les associacions són persones jurídiques (entitats amb personalitat pròpia), titulars de drets i obligacions, constituïdes voluntàriament per tres o més persones i sense ànim de lucre. Això últim no vol dir que no es puguin obtenir guanys, però si que implica que és obligatori reinvertir-los en la finalitat social (i per tant no es pot repartir entre els associats ni cedir-ho gratuïtament a persones físiques o a entitats amb ànim de lucre. Al mateix manual trobareu les diferencies principals amb altres entitats com ara les fundacions, les cooperatives o les federacions; per a que pugueu triar quin és el model que us pot convenir més.

El primer que s’ha de fer és un Pla de Viabilitat. Amb aquest pla podreu determinar la idea del projecte, quines fonts de finançament disposeu i quina és la viabilitat econòmica del projecte.

I a continuació ja hi trobeu tota la informació pràctica i ordenada, com per exemple:

• Tràmits de constitució de l’associació: denominació, acta fundacional, estatuts, socis, l’assemblea, la junta directiva, els tràmits d’inscripció a diferents registres i censos, etc.
• Inici de l’activitat: obligacions documentals, comptables i fiscals, declaracions necessàries, contractació de personal o de voluntariat, etc.
• Eines per a la mediació (resolució de conflictes)
• Normativa aplicable

I trobareu també enllaços d’interès per ampliar qualsevol punt en que tingueu algun dubte.

Si doneu un cop d’ull als altres manuals de la col•lecció “Útils pràctics” podreu complementar aquesta informació. Per exemple, hi ha manuals només de voluntariat, de pla de finançament, de com comunicar-se i fer-se visible, comptabilitat i gestió econòmica, etc.

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row] Estem preparats per tornar a l’escola al setembre? La Ministra d’Educació ha plantejat que, si el següent curs 2020/2021 no hi ha un remei contra el

Què és el wellness?

Wellness és el terme anglès que es fa servir per a definir l’equilibri saludable entre el cos, la ment i les emocions, obtenint per tant