Segurament heu sentit a parlar moltes vegades del programari lliure i molt probablement utilitzeu programes sota aquesta denominació. Aprofitem avui el blog per parlar-vos una mica d’aquest tipus de programari i de quins són els seus principals avantatges.
El programari lliure, programes de lliure accés
Començarem per a la seva definició, citant la Viquipèdia: El programari lliure (en anglès free software) és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.
En altres paraules: són programes d’accés lliure que serveixen exactament pel mateix que els programes que fan les grans marques del sector, però amb la diferència que aquest tipus de programes es poden descarregar i modificar, de manera que és més fàcil millorar-los o adaptar-los a les necessitats (o idioma) d’un determinat col•lectiu.
Per citar dos exemples coneguts: Open Office (versió lliure del paquet ofimàtic ofert per Microsoft) o Gimp (alternativa lliure al Photoshop).
Citarem tres avantatges:
- El cost del servei: tot i que no s’ha de confondre “programari lliure” amb “programari gratis”, els costos de llicència són molt baixos o inexistents.
- Permanent innovació: al tenir accés al codi font, són moltes les persones arreu del món que poden desenvolupar-se millores. Per exemple: si un programa lliure pateix un forat de seguretat, de seguida hi haurà desenvolupadors que intentaran posar-hi remei. Amb els programes privats els únics que modifiquen el codi són els de la pròpia empresa i no sempre hi posen remei de seguida.
- Possibilitats idiomàtiques: sovint ens trobem programes que no inclouen el català en la llista d’idiomes (qui diu català diu basc, gallec, etc.). El programari lliure pot ser traduït per a tothom qui ho vulgui i així poder arribar a més gent.
Per a més informació podeu consultar la pàgina “Programari lliure” de la web Jove.cat de la Generalitat de Catalunya. Des de l’any 2002 existeix una llei que compromet la Generalitat a “democratitzar l’accés a les noves tecnologies en la societat catalana i a difondre els canvis successius i els avantatges tecnològics del programari lliure”.