Accessibilitat web, pàgines accessibles per a tothom

Entenem per accessibilitat web aquelles pàgines publicades a Internet que poden ser accessibles per a tothom, sobretot per a aquelles persones que tenen alguna discapacitat visual, auditiva, cognitiva, motriu o tècnica.

La importància de l’accessibilitat web

Tot i que ja fa uns anys de la seva publicació, la Generalitat de Catalunya va editar a l’any 2007 una guia per a l’accessibilitat web. Alguns dels temes que tracta aquesta guia són com es pot verificar que una pàgina sigui accessible o bé ofereix també una sèrie de consells per adaptar les nostres pàgines.

Segons la guia (amb dades de 2007), una de cada deu persones a Espanya pateix algun tipus de discapacitat, i es calcula que aproximadament un 15% d’aquestes persones viuen a Catalunya. Intentar aconseguir, doncs, que tothom pugui accedir a Internet i a les tecnologies de la informació és un deure .

Actualment les pautes per fer una web accessible es troben recollides en les Directrius per a l’accessibilitat del contingut web (WCAG), que actualment està en la versió 2.0 i data de desembre de 2008. Aquestes directrius són la traducció catalana autoritzada de la Web Content Accessibility Guidelines.

Bàsicament es podria parlar de tres nivells de prioritat i tres nivells de conformitat:

• Prioritat 1: si la web no compleix els punts, s’impedeix l’accés a la informació a determinats grups d’usuaris.
• Prioritat 2: si la web no compleix, es dificulta molt l’accés a determinats grups d’usuaris.
• Prioritat 3: si la web no compleix, alguns usuaris podrien tenir problemes d’accés.

En funció dels punts de conformitat als quals fa referència, s’estableixen tres nivells: “A”, “AA” i “AAA”, sent la triple A la més accessible ja que té en compte els punts de prioritat 3.

Al document s’hi descriuen moltes pautes, nosaltres en citem alguna:

1. Proporcionar alternatives equivalents per al contingut visual i auditiu (títols alternatius, per exemple, o descripció de les imatges perquè puguin ser llegides per programes especials)
2. No us baseu només amb el color, així si algú té una pantalla en blan i negre podrà distingir la informació que s’ha publicat.
3. Identifiqueu l’idioma de publicació: a través de marcadors i que serveixin per facilitar la interpretació i la pronunciació en cas que s’utilitzin programes de lectura de pantalla.

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row] Estem preparats per tornar a l’escola al setembre? La Ministra d’Educació ha plantejat que, si el següent curs 2020/2021 no hi ha un remei contra el

Què és el wellness?

Wellness és el terme anglès que es fa servir per a definir l’equilibri saludable entre el cos, la ment i les emocions, obtenint per tant