Refugis de muntanya: no dormis al ras

Si sou de fer excursions de més d’un dia per la muntanya, segurament coneixereu alguns refugis.

Tipus de refugis de muntanya

N’existeixen de tres tipus: bivac, guardat i alberg. El principal objectiu és poder donar aixopluc a les persones que caminen per les muntanyes, per tal de no haver de dormir al ras. Els primers nascuts com a tal van ser als Alps a principis de segle XX: eren estructures molt elementals, però complien la seva funció. Anys més tard va sorgir una nova onada i se’n van construir de nous a la vegada que arreglaven els ja existents.

Segons l’Associació Catalana de Senderisme, els refugis es divideixen en:

  • Refugi bivac: són els més “minimalistes”: no tenen quasi res tret d’un sostre per resguardar-se. Mai està tancat però tampoc hi ha ningú que el vigili. Normalment estan a llocs poc transitats, lluny de tot.
  • Refugi guardat: el més clàssic: disposa d’un guarda i uns serveis bàsics com ara menjar, begudes o mantes. També ofereixen informació de la zona, com ara l’estat de la neu, horaris, rutes, etc.
  • Refugi alberg: aquest tercer tipus és el més complet. Ofereix tot el que hi ha als refugis guardats i a més estan a prop de carreteres, facilitant així l’arribada mitjançat vehicles.

Per a més informació podeu veure la pàgina de Refugis de Catalunya, que a més conté un cercador perquè es pugui buscar per nom de refugi o bé per comarca. Recomanen fer reserva prèvia per facilitar la tasca de gestió.

El senderisme és la millor manera d’unir esport i cultura. Tal com diu la pròpia web, ens ajuda a conèixer millor el país, a recuperar i conservar camins, a refer-se de l’estrès diari i, sobretot, a unir llaços. En el senderisme no hi ha límits d’edat: poden practicar-ho tant adults en edat avançada com nens i nenes, sempre i quan es busquin rutes adaptades a les necessitats de cadascú.
Si voleu iniciar-vos i no voleu fer-ho sols, podeu contactar amb alguna de les moltes associacions excursionistes que existeixen a Catalunya.

Curiositat: el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), fundat l’any 1876, amaga un tros de temple romà en el seu interior: el Temple d’August de Barcelona. Només se’n conserven quatre columnes!

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row] Estem preparats per tornar a l’escola al setembre? La Ministra d’Educació ha plantejat que, si el següent curs 2020/2021 no hi ha un remei contra el

Què és el wellness?

Wellness és el terme anglès que es fa servir per a definir l’equilibri saludable entre el cos, la ment i les emocions, obtenint per tant