Qui digui que una ciutat no és lloc per fer-hi créixer cols o pastanagues està ben equivocat: des de fa temps entitats de diferents ciutats promouen el creixement d’horts urbans.

Horts urbans a l’abast de tothom

Un exemple el tenim a Barcelona amb la Xarxa d’Horts Urbans. En aquest cas està organitzat per l’Àrea de Medi Ambient i es dirigeix a persones més grans de 65 anys. El programa es va iniciar l’any 1997, però a Gràcia ja funcionava des de fa temps “L’Hort de l’avi”, que es va crear per iniciativa d’un grup de veïns l’any 1986.

El principal objectiu de la xarxa és promoure els valors socials entre els participants, afavorint també l’activitat física i l’augment dels espais verds a la ciutat. També es fomenten les relacions intergeneracionals, afavorint que també els infants puguin conèixer que s’hi fa.

Altres objectius i avantatges podrien ser: pujada d’autoestima per veure’s capacitat de tirar endavant un projecte i veure’n els seus fruits, millorar l’alimentació, variar una mica l’activitat del dia a dia, etc.

La Diputació de Barcelona té un apartat a la seva web on parla dels horts urbans. Alguns dels espais públics on es poden localitzar són:

• Parcel•les municipals (com l’exemple anterior de la Xarxa d’Horts Urbans de Barcelona)
• Parcs i jardins urbans i equipaments (centres educatius, centres de dia, residències de gent gran, centres de salut, centres cívics, etc.)
• Col•legis, amb l’afegit que es fomenta l’educació mediambiental. Els nens i nenes aprenen coses sobre l’agricultura i sobre el cultiu biològic.

A la web citen com a possibles destinataris:

• Persones jubilades i pensionistes
• Usuaris d’equipaments municipals
• Col•lectius específics com ara malalts mentals, drogodependents, discapacitat intel•lectuals, gent gran en edat senil, malalts d’Alzheimer, etc.
• Entitats que desenvolupen teràpia ocupacional
• Famílies, veïns o grups de persones amb interessos afins, etc.

Al final de la pàgina hi trobareu un recull d’experiències i bones practiques i també alguns estudis i documentació tècnica relacionada com per exemple “L’ecoteràpia: els efectes terapèutics dels espais verds” o “Les experiències dels horts urbans comunitaris com a formes d’intervenció social i ambiental”.

Volem comentar-vos un projecte que estan duent a terme els habitants de Cerdanyola del Vallés, es tracta de Increïble Comestible Cerdanyola. Horts urbans a la ciutat, en aquells llocs on no hi havia res, o unes poques herbes mal crescudes, planten i fan créixer herbes medicinals, arbres fruiters, verdures i hortalisses, donant-li d’aquesta manera vida a la ciutat.

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row] Estem preparats per tornar a l’escola al setembre? La Ministra d’Educació ha plantejat que, si el següent curs 2020/2021 no hi ha un remei contra el

Què és el wellness?

Wellness és el terme anglès que es fa servir per a definir l’equilibri saludable entre el cos, la ment i les emocions, obtenint per tant