Els jocs d’esport tenen un origen molt semblant als jocs tradicionals, tot i que la principal diferència és que en aquest tipus de joc es mira de fomentar l’esport (en totes les seves vessants i pensant en tota mena de públic).
Esport lúdic amb material reciclat
Els jocs esportius més famosos sense cap mena de dubte són els Jocs Olímpics, que es celebren cada quatre anys en una ciutat diferent i on hi participen cada vegada més de dos-cents països.
Els Jocs Olímpics presenten dues modalitats: els jocs d’hivern i els jocs d’estiu. Els més famosos són els d’estiu: els últims es van celebrar a Londres (2012) i els propers seran a Rio de Janeiro (2016). Els d’hivern es celebren també cada 4 anys però es combina perquè no coincideixi, de manera que els últims s’han celebrat aquest any a Sotxi (Rússia) i els propers seran Pyeongchang, a Corea del Sud, l’any 2018.
Al llarg de la història s’hi ha pogut participar a través de 42 esports diferents i 56 disciplines. Avui en dia hi ha 30 esports representats. Cada esport inclou múltiples proves, per exemple: atletisme n’inclou fins a 47, que van des dels 100 metres llisos al llançament de martell. Un altre esport molt representat és la natació, que inclou fins a 34 proves.
L’esport és una pràctica molt habitual ja des de la infància. No només serveix per mantenir-se en forma sinó que a més promou tota una sèrie de valors com poden ser el treball en equip i la cooperació, la motivació personal i/o les ganes de superar-se. També és important treballar la igualtat: ja sigui promovent l’esport entre nois i noies per igual o bé integrant a les persones que poden tenir alguna dificultat.
En aquest darrer sentit cal mencionar la gran rellevància dels Jocs Paralímpics, on hi poden participar esportistes que tenen alguna discapacitat sensorial o física. I sense oblidar els Special Olympics, on participen les persones que tenen alguna discapacitat psíquica.
Si teniu materials per reciclar i voleu crear jocs, us proposem dos exemples realitzats per alumnes de l’escola:
Canasta al got
Podem veure com amb tres simples gots de plàstic es pot elaborar un joc de punteria.
Esgrimglobo
Joc basat en els principis de l’esgrima però utilitzant globus.
Us animem a provar-los i que ens expliqueu com ha anat!