Vigilar la salut no només implica seguir uns hàbits saludables i fer-se revisions mèdiques de tant en tant. Vigilar la salut implica també cuidar-se mentalment, sentir-se bé amb un mateix i actuar en conseqüència, es a dir, cuidar-nos emocionalment.

Com aconseguir la salut emocional

Tal com indica el Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, mantenir una bona salut emocional implica poder desenvolupar les nostres capacitats i combatre l’estrès que ens poden provocar algunes situacions diàries com ara els estudis, la feina o les diverses relacions amb les altres persones.

Els factors que ens poden influir són:

  • Factors de la persona: com som psicològicament, quin estil de vida portem o quina és la nostra predisposició davant la vida.
  • Factors relatius a les xarxes properes: aquí és on entren les relacions amb les persones del nostre entorn: grups als quals pertanyem, família, amics, etc.
  • Factors de la pròpia societat: molt vinculats a l’actualitat, com ara la cultura o les polítiques de govern. Com les diverses persones fem front a la crisi econòmica, per exemple.

No a tothom ens afecten les coses per igual, això ho podem comprovar diàriament: hi ha persones que un esdeveniment esportiu concret els pot exaltar, o que una situació determinada generi reaccions diferents en un mateix grup de persones.

És important, doncs, saber controlar aquestes reaccions. No totes estan al nostre abast canviar-les però si que podem canviar la manera d’encarar-nos-hi. Algunes recomanacions per part del canal Salut són:

  • Mantenir-se físicament actiu
  • Aprendre coses noves
  • Cuidar les relacions personals
  • Procurar-se un descans suficient
  • Beure menys alcohol i vigilar el consum de drogues (o directament evitar-ho)
  • Mantenir una dieta saludable

A vegades, però, les situacions ens poden superar i no n’hi ha prou en seguir les recomanacions. Si això passa, cal deixar-se ajudar per la família o els amics (explicar les coses ajuda) o bé mitjançant professionals. Ells ofereixen assessorament i orientació per resoldre les situacions d’angoixa. Penseu que els problemes vinculats a la salut mental són molt freqüents: una de cada quatre persones a Catalunya en presenta al llarg de la seva vida.

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row] Estem preparats per tornar a l’escola al setembre? La Ministra d’Educació ha plantejat que, si el següent curs 2020/2021 no hi ha un remei contra el

Què és el wellness?

Wellness és el terme anglès que es fa servir per a definir l’equilibri saludable entre el cos, la ment i les emocions, obtenint per tant