Heu sentit a parlar mai de les infografies? Potser sí o potser no, del que sí que estem segurs és que n’heu vist. S’anomenen infografies les representacions gràfiques d’una determinada informació. És a dir: el producte que combina informació i imatges per tal de donar a conèixer, amb un simple cop d’ull, informació i dades d’interès.
Per a què serveixen les infografies
Vegem-ne algun exemple d’infografies:
SocialMood va elaborar a principis de mes una infografia en motiu dels 10 anys de Facebook. Per veure-la sencera podeu fer-ho aquí. Hi ha tants exemples com temes hi ha al món, feu la prova i busqueu la paraula infografia a Google o a algun altre cercador genèric.
Un altre exemple interessant són les infografies “En 2 minuts”. Les elabora la Generalitat de Catalunya i toquen temes variats d’interès per a la ciutadania. Per exemple, aquesta sobre violència masclista.
A l’hora de crear infografies hem de tenir clara una cosa: el contigut. Una infografia pot ser molt maca i impactant, però si no hi ha contingut interessant, no ens servirà de res. Per tant abans de començar a crear-ne una, s’ha de pensar bé quin n’és l’objectiu: presentar el vostre CV? Fer el resum d’una matèria tractada en alguna classe? Recollir i difondre informació que pot ser d’interès per a la gent del teu entorn? Tingueu en compte també el conjunt global de l’obra: pensar bé tipografia i colors, per exemple, o vigilar que les imatges que hi poseu siguin lliures de drets.
Existeixen moltes eines per a la creació d’infografies. Algunes d’elles són gratuïtes, altres són de pagament i d’altres són “Freemium”: model bàsic gratuït i si volem més opcions hem de pagar. També, si sou espavilats amb eines d’edició fotogràfica (com Photoshop) podreu crear-vos-les al vostre gust.
Nosaltres us recomanem algunes eines amb diverses plantilles d’infografies gratuïtes:
1. Piktochart
2. Easelly
3. Infogram
4. Visually
Si voleu més informació o voleu practicar una mica, a Barcelona hi ha el centre formatiu Cibernàrium, on s’ofereix gratuïtament el curs presencial “Infografia: aprèn a representar informació gràficament”. Es tracta d’un curs presencial, però si voleu veure els apunts, estan per descarregar des de la mateixa web.