Què són les dades obertes i per a què ens poden servir?

Les open data o, dades obertes com es coneix en català, és el terme que s’utilitza per definir els conjunts de dades que es posen a disposició del públic i que poden ser reutilitzats sense cap restricció.

Dades obertes a disposició del públic

Les dades obertes han de seguir una sèrie de drets (acordats per l‘Open Knowledge Foundation): el dret a utilitzar-les, reutilitzar-les, adaptar-les, redistribuir-les i compartir-les si així es vol.

A Catalunya disposem d’un portal anomenat Dades obertes, que està gestionat des de la Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió. L’objectiu del portal és publicar-hi totes aquelles dades de caràcter públic per tal de fomentar-ne el seu ús i la seva reutilització. Les dades es troben en diferents formats estàndard per evitar problemes de compatibilitat.

Un exemple d’aplicació feta amb dades obertes és AgendaOberta, agregador d’agendes culturals de territoris de parla catalana. Està desenvolupada per Pimpampum i actualment consta de 57.233 activitats.

Però la Generalitat no és l’única que s’està “posant les piles” amb el tema. Sense anar més lluny, l’Ajuntament de Barcelona també disposa del seu propi portal, i són molts els governs (ja siguin locals o autonòmics) que introdueixen les polítiques de dades obertes en el seu dia a dia.

El Govern d’Aragó ha realitzat una infografia on ho expliquen mitjançant un decàleg:

infografia

Per veure’l sencer, feu clic aquí

També, donat l’interès que es genera al voltant del tema, podem trobar xerrades i publicacions sobre el moviment de dades obertes.

Per exemple, el 20 de febrer es va realitzar a la Universitat Politècnica de València (UPV) una jornada titulada “Sector público y Open Data: oportunidades en la reutilización y apertura de datos”. A la pàgina citada podem trobar-hi enllaçat un interessant article: La importancia de los datos abiertos #OpenDataCV, del qual, entre altres coses, destaca la importància que les dades públiques que posseeix una ciutat haurien de ser accessibles per al conjunt dels ciutadans i les empreses.

Si us interessa el tema i voleu estar atents a la informació que es va publicant, una eina molt pràctica de seguiment és Twitter. Només cal cercar pel hashtag (etiqueta) #opendata i trobareu molta informació. També podeu seguir al compte @dadesobertescat

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row] Estem preparats per tornar a l’escola al setembre? La Ministra d’Educació ha plantejat que, si el següent curs 2020/2021 no hi ha un remei contra el

Què és el wellness?

Wellness és el terme anglès que es fa servir per a definir l’equilibri saludable entre el cos, la ment i les emocions, obtenint per tant