Tot i que el més comú és que els nens i nenes vagin a l’escola, hi ha tot un moviment anomenat educació lliure que es fa des de casa o en petites comunitats per tal d’afavorir que el nen o nena aprengui les coses al seu propi ritme i segons els interessos que es vagin despertant a mesura que avança.
Educar mitjançant l’educació lliure
Es tracta d’una situació no regulada encara pel Departament d’Ensenyament, però que cada cop va guanyant més adeptes.
Una web on podeu trobar molta informació sobre aquest tema és la de l’Associació XELL, la Xarxa d’Educació Lliure. L’associació aposta per les necessitats vitals de la infància partint de la base que educar no significa instruir ni ensenyar, sinó cuidar i acompanyar els processos de vida dels infants perquè ells mateixos vagin trobant el seu camí.
Els principals objectius d’aquesta xarxa són el poder ajudar a crear nous projectes al voltant de l’educació lliure, facilitar l’intercanvi entre els que ja funcionen i, sobretot, difondre aquest tipus d’educació.
Les persones que formen part de l’associació tenen accés a assessorament, materials, tallers i moltes altres coses.
Podreu trobar-hi també una definició de què significa l’educació lliure, amb un complet apartat de preguntes freqüents, com ara:
– En una escola lliure, els nens poden jugar sense parar?
– Si una criatura no vol aprendre, per exemple, a llegir? Fins quan es respecta aquesta decisió?
– Com els va a les criatures que s’incorporen a l’escola ordinària després d’haver estat en projecte d’educació lliure?
Aquestes preguntes i algunes més estan resoltes a la web. Si us interessa el tema i en voleu saber més, podeu contactar amb ells.
Un exemple de projecte inclòs a la XELL és l’Escoleta Xantala, al Poblenou
Aquest centre, enfocat a nens i nenes de fins a sis anys, treballa sense ànim de lucre i amb l’objectiu d’acompanyar els infants fins que sigui el moment de començar l’Educació Primària. Pretén ser una alternativa a les llars d’infants actuals, sent comunitat viva formada per familiars, educadors i voluntaris que aporten idees i experiències per tal de fer un espai ben acollidor i enriquidor.