LA CLAU DE SABER COMUNICAR I MOTIVAR

L’ESCOLTA ACTIVA

Què és el que ens mou a comportar-nos d’una determinada manera?

Moltes vegades, en el nostre dia a dia, ens deixem emportar per la inèrcia i duem a terme determinades accions sense un propòsit clar. Per això la motivació és un factor clau no només en qüestions excepcionals o en situacions que comporten un gran esforç, sinó en el nostre dia a dia.

Et posem un exemple ràpid: És hivern. Són les 7 del matí i sona l’alarma… L’apago i m’aixeco, o la posposo? En el moment en què decideixes aixecar-te, hi ha una motivació.

Però, què és la motivació?

Podríem dir que la motivació és qualsevol factor, intrínsec o extrínsec, amb capacitat per provocar, extingir o dirigir una conducta, seguint un objectiu o una finalitat determinada.

Així mateix, la motivació pot ser de dos tipus: intrínseca o extrínseca.

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”19224″ img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

▶️ La motivació extrínseca

La motivació extrínseca depèn dels estímuls externs a nosaltres. És a dir, quan el que ens “motiva” són les conseqüències o l’efecte que tindran les nostres accions, ja que rebrem recompenses externes com diners, bones notes, un ascens…

Ara bé, els estímuls externs poden ser tant positius com negatius. És a dir, hem de saber diferenciar entre els estímuls que ens beneficiaran personalment i ens ajudaran a créixer i els que venen imposats per la societat o el nostre entorn, que no sempre tindran una justificació moral raonable.

▶️ La motivació intrínseca

La motivació intrínseca depèn dels nostres estímuls interns i personals. Depenem d’aquesta motivació per trobar els nostres valors i fortaleses subjectius i diferents entre individus.

Quan desenvolupem aquesta motivació  ens adonarem que la nostra subjectivitat i els nostres valors són el que realment necessitem per aconseguir objectius personals. En aquest tipus de motivació entren en joc factors com l’autoeficàcia i la capacitat d’autosuperació, de demostrar-nos a nosaltres mateixos del que som capaços.

Un clar exemple que implica les dues motivacions avui dia és el fet de tenir una bona posició de feina que ens aporti una bona remuneració: No vol tothom això?. Ara bé, però quin tipus de feina, de treball i per tota la vida? Doncs és aquí quan intervé clarament la motivació intrínseca, on ens mirem per dins, per decidir si aquella feina ens motiva de veritat. Pot ser… alguna feina relacionada amb l’esport i l’activitat física?

Tot i així, sabent el que volem, el que ens agrada, tenim la motivació extrínseca condicionada pel nostre entorn que ens crida a pensar en la remuneració i altres factors externs a la nostra subjectivitat.

Nosaltres des de Vitae recomanem sempre seguir les nostres motivacions internes, ja que, si o si, són el combustible del nostre futur. Ara bé, també hem d’analitzar la projecció i capacitat del projecte que volem treure de dins nostre… Dons, ara ja sabeu què toca, no? Continuar estudiant conceptes profitosos i continuar creixent i valorant-vos per dins, per trobar verdaderament què és allò que ens motiva i ens mou de veritat!

Com va dir Thomas Edison:

El Geni és aquell qui té un 1% d’inspiració i un 99% de transpiració.

Això també ens reflecteix el fet que, per molt que estiguem inspirats i trobem la nostra motivació intrínseca, una de les coses més importants es la constancia, l’esforç, la millora diària.

[vc_row][vc_column][vc_separator color=”vista_blue”][vc_column_text]

L’escolta activa La clau per comunicar-te amb els demés

A vegades ens adonem que, en parlar, tot i que estem transmetent un missatge, el nostre interlocutor no l’està rebent com nosaltres voldríem; moltes vegades, el problema no està en les nostres paraules.

En la comunicació, no només és important el que es diu, sinó com es diu. Igualment, per part nostra, no només és qüestió de sentir la resposta de l’interlocutor, sinó que hem de desenvolupar una escolta activa. Això requereix empatia, sintonitzar amb l’altra persona, mostrar interès, etc.

Què és comunicar?

Comunicar és l’acció de fer partícip a un altre individu o grup dels coneixements propis mitjançant un codi comú. En tot procés de comunicació hi participa un emissor (qui emet el missatge) i un receptor (qui el rep).

A primera vista, aquest procés pot semblar senzill. Però, com puc saber si el missatge que jo vull transmetre està arribant al receptor de forma adequada a la meva intenció? I com puc confirmar que jo estigui rebent correctament allò que el meu interlocutor em vol transmetre?

El llenguatge verbal moltes vegades pot trair-nos i fer que un missatge no es transmeti o no es rebi en la seva totalitat. Per evitar aquests malentesos en el procés de comunicació, cal treballar habilitats com l’escolta activa, que pot resultar clau per garantir una bona comunicació.

Entendre la comunicació des del punt de vista del qui parla

L’escolta activa es refereix, tal i com el seu nom indica, a escoltar activament i amb plena consciència i concentració el missatge que ens estan intentant comunicar.

Tot i que pot semblar que això és una tasca fàcil, aquest tipus d’escolta requereix d’un esforç extra de les nostres capacitats cognitives i empàtiques. Especialment avui dia, en la realitat tecnològica i plena d’estímuls que ens envolta, és especialment important desenvolupar la capacitat de focalitzar la nostra atenció en un missatge concret.

➜ Tips per treballar l’escolta activa:

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Senyals no verbals:

  • Mantenir contacte visual amb l’interlocutor demostrarà atenció al seu missatge.

  • Una postura receptiva (inclinat lleugerament cap a l’altra persona)

  • Expressions facials per mostrar interès: aixecar les celles, somriure, assentir, arrufar les celles…

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Senyals verbals:

  • Paraules de reforç per validar el missatge del parlant, com “és clar”, “i tant”, “m’agrada”, “estic d’acord”

  • Fer servir el parafraseig per verificar parts concretes del missatge: “vols dir que…?”, “amb això et refereixes a…?”

  • Fer preguntes o demanar clarificacions també pot demostrar a l’emissor que hem parat atenció al seu discurs. Per exemple, “ho podries repetir?”, “què en penses de…?”

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

LA COMUNICACIÓ I LA MOTIVACIÓ EN L’ESPORT

Estar motivat és un aspecte clau per aprendre i millorar, per tenir confiança i voler superar-nos dia a dia. Si no tenim ganes d’entrenar, no ens divertim, se’ns fa costa amunt anar a la competició del cap de setmana…, si no estem motivats, el nivell d’aprenentatge pot caure en picat.

A l’Escola Vitae reforcem molt el concepte de la comunicació, ja que és un aspecte fonamental del nostre futur com a docents, amics/amigues, germans/es, família, etc.

Per això donem tanta importància a l’escolta activa per part de l’emissor. Sempre hem d’estar actius en l’escolta quan ens dirigim als nostres alumnes, clients o companys, ja que la pràctica d’aquesta activitat pot garantir que assolim els nostres objectius com a comunicadors.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”19257″ img_size=”full” onclick=”custom_link” link=”https://bit.ly/escucha-activa-bipo”][/vc_column][/vc_row]

 Com pot ajudar el coach com a bon comunicador?

Els coneixements de tècnica, tàctica i l’experiència de l’entrenador, evidentment són importants. Però la manera de comunicar-se amb el seu equip és fonamental per millorar el rendiment. La comunicació no consisteix només en donar informació, ha d’haver-hi una una interacció entre les parts.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

IMPLICAR al jugador amb preguntes. Del 0 al 10…

  • Com estàs avui?
  • Quin creus que ha estat l’error?
  • Què creus que has après avui?
  • Com ho podem millorar?

COMPARAR AMB el què pot arribar a fer UN MATEIX, segons les seves capacitats, no les de ningú més.

PERSONALITZAR. No tots som iguals, ni necessitem les mateixes coses.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

DOSIFICAR la informació.

  • Número d’instruccions.
  • Quantes vegades.
  • Amb quin to.

REFORÇ POSITIU per treballar la confiança → motivació.

  • Substituir el NO per prova a fer-ho d’aquesta altra manera.
  • Trobar l’equilibri entre corregir i felicitar, per no provocar la frustració.

Com a companys…

També és molt important trobar la química i la confiança que ens faci ser un bon equip. La comunicació és un aspecte fonamental a l’hora de treballar en grup, sigues positiu i inspiraràs a tot l’equip!

No caiguis en l’error de creure’t millor que ningú, i no aprofitis just després de fer la teva primera aportació, en pensar quina serà la teva segona aportació al grup o classe. Utilitza el teu temps per escoltar també l’opinió dels demés (a favor o encontra de la teva), els seus gestos i les seves inquietuds. Perquè és llavors que esdevindràs un gran comunicador, i sempre estaràs preparat per als teus futurs espectadors.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”12px”][vc_column_text]

No preguntis què pot fer l’equip per tu. Pregunta què pots fer tu per l’equip. Magic Johnson.

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”19237″ img_size=”200×200″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

Alfred Cano “Bipo”
Docent Esports Emergents a Escola Vitae Les Corts, Sant Andreu i Cerdanyola

Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport
Professional del downhill, freeride, techsliding i slalom
Responsable Skateboarding a la Federació Catalana de Patinatge
Director Tècnic Long School