Tant si vivim en grans ciutats com en pobles, sovint ens trobem que al llarg de l’any es realitzen diverses curses i maratons. És possible que estiguem temptats a provar-ne alguna i a veure com la resistim, però és sana aquesta decisió? Si no estem preparats per un repte enèrgic d’aquestes característiques és millor que no h intentem: si no em cas al nostre propi cos podríem no només fer-nos mal sinó tindre algunes reaccions pitjors com ara atacs de cor o insuficiència respiratòria.
Com saber si podem o no córrer
Més o menys mitja marató serien uns 20 km. Hi ha una sèrie de premisses, publicades al portal Vitonica, que ens haurien d’ajudar a poder saber o no si estem preparats. Som-hi:
- El primer de tot és l’entrenament constant. Si per exemple portem un any o més corrent de forma regular, es una senyal de que tot pot anar bé. No cal que cada vegada fem grans distàncies, però que siguem regulars en les sortides, sí.
- També ens pot ajudar el fet de saber que hem corregut curses menors i ens n’hem sortit. N’hi ha moltes que son de cinc o deu kilòmetres. Si aquestes ens han anat bé, endavant.
- Corres entre 30 i 50 km a la setmana? Sens dubte és un bon indicador de la teva resistència. L’ideal és anar a córrer tres o quatre vegades per setmana.
- Alguna vegada has fet més de 14 km d’una sola tirada? Una cosa es fer una cursa de 5 o 6 km i l’altra és ja arribar al voltant dels 15. Et recomanem que ho provis abans d’embrancar-te en una de 20.
- La velocitat també cal tenir-la en compte (no pots trigar 8 hores en fer 20 km, hehe). Quant trigues en fer-te 5 km? Et veus capaç de fer-los en mitja horeta?
Aquestes són algunes pistes bàsiques per ajudar-nos a decidir. Òbviament, caldrà que tinguem en compte algunes altres coses. Hem de mirar com de segurs ens sentim. Tot i així, si en qualsevol moment veus que no pots continuar, pots parar. Ningú t’obliga a fer la marató sencera: no t’ho prenguis com un repte fixe si veus que ho comences a passar malament.